Про ІІ етап Всеукраїнської олімпіади з астрономії

Згідно з наказом департаменту освіти і науки Рівненської облдержадміністрації ІІ етап олімпіади з астрономії відбудеться в чотирьох районах Рівненської області 12 грудня 2023 року. Початок олімпіади – о 10.00 годині. Час виконання роботи  – 2,5 години (150 хвилин). В олімпіаді з астрономії братимуть участь учні 10–11 класів. 

Зважаючи на те, що олімпіадні змагання за своєю суттю відрізняються від виконання контрольних робіт, загальний обсяг запропонованих олімпіадних завдань може перевищувати обсяг роботи, передбаченої на час, відведений для змагань. Учням слід пояснити, що вони мають виконати якнайбільшу кількість запропонованих завдань, а головною умовою перемоги в олімпіаді є виконання роботи краще за інших, а не обов’язкове виконання всіх наявних завдань. Такий підхід дозволяє урізноманітнити та розширити тематику завдань, надати можливість учням відповідно до своїх знань та вподобань обрати завдання «до душі» та, проявивши свої здібності, розв’язати їх якнайкраще. Тому, незважаючи на зменшення часу написання роботи, учням кожного класу традиційно буде запропоновано по шість завдань.

  • для 11-класників – завдання з розділу «Рух світил на небесній сфері» (Небесні світила й небесна сфера. Сузір’я. Зоряні величини. Небесні координати, видимий рух Сонця. Видимі рухи Місяця та планет. Рухома карта зоряного неба. Закони Кеплера);
  • для 10-класників – завдання на розуміння будови Сонячної системи, руху Місяця, на використання знань з географії (географічні координати, поясний час), фізики (механічний рух, закон всесвітнього тяжіння).

Перше завдання для 10 і 11 класів – тести.

Для всіх учнів 6 завдання – практичне. Для його виконання необхідна лінійка.

Завдання будуть різної складності та типу: якісне (на вміння пояснювати й аналізувати астрономічні явища, розпізнавати астрономічні об’єкти тощо) та розрахункові.

Біля кожного завдання буде вказана кількість балів, якою буде оцінюватися це завдання.

Усі необхідні довідкові дані будуть наведені в умові конкретної задачі.

Розв’язки завдань будуть запропоновані для журі олімпіади після її завершення, а критерії оцінювання журі розробляє самостійно.

Журі перевіряє лише завдання, що записані у чистовику учасника олімпіади. Чернетка членами журі не розглядається.

В учасників повинен бути інженерний калькулятор. Всі інші технічні засоби, довідкові матеріали забороняються.

Умови завдань та їхні розв’язки для ознайомлення всіма бажаючими будуть розміщені після завершення олімпіади на сайті (фізика.інтер.net) у розділі «Олімпіади», «Завдання та розв’язки», «Астрономія».

Успіхів вам у підготовці до олімпіади!